Po vyhlásení prímeria odpálili z Gazy do Izraela ďalšie rakety

22.11.2012 Celý región

Gaza 21. novembra (TASR) - Dvanásť rakiet odpálili dnes palestínski militanti z pásma Gazy na Izrael počas prvej hodiny po vyhlásení prímeria medzi Izraelom a Hamasom. Oznámil to hovorca izraelskej polície Micky Rosenfeld.

Izrael a hnutie islamského odporu Hamas sa dohodli na prímerí, ktoré sprostredkoval Egypt, s platnosťou od dnešnej 20. hodiny SEČ. Rosenfeld povedal, že uvedené rakety skončili na otvorenom priestranstve, nikoho nezranili ani nespôsobili žiadne škody. "Neustúpili sme od svojej bdelosti, zostávame v pozore".
 
Vodca Hamasu Chálid Mašál, ktorý žije v exile, dnes povedal, že dohoda o ukončení bojov medzi Izraelom a palestínskymi skupinami v Gaze stanovuje, že všetky hraničné priechody na palestínske územia musia byť otvorené. Izrael podľa neho trvá na opaku.

"Dokument zakotvuje otvorenie priechodov, všetkých priechodov, nielen hraničného priechodu Rafah," povedal Mašál na tlačovej konferencii v Káhire.

Izrael kontroluje všetky hraničné priechody s pásmom Gazy s výnimkou Rafahu, ktorý sa nachádza na hraniciach Gazy s Egyptom.

Mašál povedal, že ak Izrael bude rešpektovať prímerie, budú ho rešpektovať aj Palestínčania. Budú však reagovať na akékoľvek jeho porušenie zo strany židovského štátu.

Na tlačovej konferencii tiež poďakoval Egyptu za to, že pomohol prímerie vyjednať a pochválil Irán za poskytovanie financií a zbraní obyvateľom Gazy. "Vyšli sme z tohto boja so zdvihnutými hlavami," povedal Mašál. Dodal, že Izrael bol vo svojom "dobrodružstve" porazený.


Obama ocenil Netanjahuov súhlas s prímerím medzi Izraelom a Hamasom

Americký prezident Barack Obama dnes v telefonickom rozhovore s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom ocenil, že predstaviteľ židovského štátu súhlasil s egyptským návrhom na prímerie medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas.

Obama zopakoval americký záväzok ohľadom bezpečnosti Izraela a sľúbil, že bude hľadať finančné prostriedky na spoločný americko-izraelský vojenský obranný program, uviedla tlačová agentúra Reuters.

Netanjahu v rozhovore s Obamom uviedol, že je pripravený dať prímeriu šancu - ako mu šéf Bieleho domu odporučil - a tak vytvoriť možnosť na stabilizáciu situácie a jej upokojenie, aby nebola potrebná dôraznejšia akcia.

Pan Ki-mun naliehal na Izrael a Hamas

Pred dosiahnutím prímeria medzi Izraelom a palestínskymi militantmi v pásme Gazy je potrebné vyriešiť množstvo detailov, uviedol dnes v Káhire generálny tajomník OSN Pan Ki-mun.

"Obzvlášť ma znepokojuje špirála násilia v čase intenzívneho úsilia o prímerie v Gaze a Izraeli," vysvetlil šéf OSN po stretnutí s egyptským prezidentom Muhammadom Mursím, ktorého krajina sa snaží o dosiahnutie prímeria.

Ako ďalej povedal Pan, všetci vedia, že je potrebné vyriešiť množstvo podrobností, avšak kým sa to deje, stále zomierajú civilisti, citovala generálneho tajomníka Organizácie Spojených národov tlačová agentúra Reuters.

S egyptským prezidentom dnes rokovala aj americká ministerka zahraničných vecí Hillary Clintonová, ktorá sa predtým stretla s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom.

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun naliehal dnes na Izrael a militantné palestínske hnutie Hamas, aby dodržali sľuby prímeria z dohody, ktorá dnes o 20.00 h SEČ nadobudla platnosť a ukončila osemdňový konflikt v pásme Gazy. Pan vyzval obe strany na "maximálnu zdržanlivosť", informovala agentúra Reuters.

"Vyzývame strany, ktoré sa dohodli na prímerí, aby dodržali svoje sľuby," povedal Pan po rokovaniach s jordánskym kráľom Abdalláhom v jeho rezidencii v jordánskej metropole Ammán.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu dnes naznačil, že ak Egyptom sprostredkované prímerie nevydrží, Izrael bude zvažovať "tvrdšiu vojenskú akciu" na palestínskom území.

"Viem, že niektorí občania očakávajú tvrdšiu vojenskú akciu, a je možné, že bude potrebná," povedal Netanjahu na tlačovej konferencii po tom, ako prímerie vstúpilo do platnosti.

V exile žijúci vodca Hamasu Chálid Mašál dnes v Káhire v reakcii na prímerie vyhlásil, že Izrael neuspel vo svojom "dobrodružstve", keď zaútočil na Gazu, a prijal podmienky Palestínčanov. "Zlyhal, buď Bohu chvála," vyhlásil Mašál na tlačovej konferencii po oznámení prímeria.

Bezpečnostná rada OSN po vyhlásení prímeria oficiálne pozastavila otvorenie rozpravy o kríze v Gaze, plánované na dnešné popoludnie. Odkedy Izrael zaútočil na Hamas v Gaze, v reakcii na ostreľovanie svojho územia, BR OSN ku konfliktu mlčala. Arabské krajiny v utorok vyzvali na otvorenú rozpravu, ak sa nepodarí dohodnúť prímerie.

Namiesto rozpravy bude BR OSN viesť konzultácie za zatvorenými dverami a potom si vypočuje videokonferenčne správu od Pan Ki-muna, ktorý rokoval o kríze s čelnými politikmi na Blízkom východe
 
Bezpečnostná rada OSN vyzvala hnutie Hamas a Izrael, aby potvrdili prímerie

Bezpečnostná rada OSN vyzvala v stredu Izrael a hnutie Hamas, aby potvrdili dohodu o prímerí a pochválila egyptského prezidenta Muhammada Mursího a ďalších za ich úsilie o sprostredkovanie dohody, oznámila agentúra Reuters.

Rada, ktorá má 15 členov, vo svojom vyhlásení odsúdila straty na životoch civilistov, ktoré vyplynuli z tejto situácie a zopakovala, že je potrebné prijať kroky na zaistenie bezpečnosti a blaha civilného obyvateľstva podľa medzinárodného humanitárneho práva.
Hovorkyňa izraelskej armády povedala, že protiraketový systém Železná kupola niektoré z týchto rakiet zachytil. A dodala, že Izrael zastavil všetky letecké útoky na Gazu, keď nadobudlo platnosť prímerie.

V Gaze svedkovia oznámili výbuch krátko po začatí prímeria, ale nik nebol zranený a jeho príčina zostáva nejasná.

Prímerie má platiť od 20.00 h SEČ

Americká ministerka zahraničných vecí Hillary Clintonová a jej egyptský kolega Muhammad Kámil Amr dnes oznámili, že prímerie medzi Izraelom a Hamasom začne platiť o 20.00 h SEČ, informovala tlačová agentúra Reuters.

Garantom prímeria dosiahnutého na rokovaniach v Káhire bude Egypt.

Amr povedal, že snahy na rokovaniach vyústili do dohody zastaviť paľbu, obnoviť pokoj a ukončiť krviprelievanie, ku ktorému dochádzalo v poslednom období.

Izrael súhlasil s prímerím, avšak neuvoľní blokádu pásma Gazy, uviedli izraelské zdroje. Od začiatku operácie Oblačný stĺp už izraelská armáda útočila na viac ako 1500 cieľov.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu po oznámení o prímerí varoval, že možno bude potrebná rozhodnejšia akcia, ak sa nepodarí prímerie dodržať.
 
 

Vyberte región